12 Haziran 2014 Perşembe

İdamlar/Görü


Görü
Sokaklar ipte sallanan insan cesetleriyle dolu. Bir ailenin tamamı aile büyüyü yüzünden yok edilmiş, o da asılmış. İyi bir sınıfa mensup, modern giysiler içindeki gri-maviye doğru renk değiştiren çürümüş cesetleri inceliyorum. Yol sağlı sollu bu tip manzaralarla dolu. Yolun başında bu ortama uygun düşmeyen dev renkli bir papağan, bir aydınlatmanın üzerinde tünüyor. Yolda ilerliyorum, dehşetim artıyor - insanlar hariç ipte sallanan kediler de var. Bu arketipin çok fena olduğunu hissediyorum. Yolun sonuna geldiğimde bir papağan daha görüyorum. O da tünüyor fakat öncekinden de çarpıcı, çünkü rengi kızıl ve daha da büyük evvelkinden.
12.06.2014

3 yorum:

  1. Merhaba, bu görünün yorumu ne olabilir sizce?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Irak'ın kuzeyi, türlü kumpaslarla menfaat gruplarının birbirinin kuyusunu kazdığı, güç yüzüğü misali hakim olanın gücü elinde bulunduracağına inanılan bataklık. Son birkaç sene içinde evveliyatı hakkında hemen kimsenin bilgi sahibi olmadığı örgütler peydah oldu. Birbirleriyle savaşıyorlar. IŞİD, sünni tabanlı ve insan kaynağı olarak ekseriyetle bölgenin kürtlerini kullanan bir örgüt. PYD, IŞİD'e karşı savaşıyor ve hemen tamamı kürtlerden oluşuyor. Ölen kürt, öldüren kürt, tabii arada bölgedeki Araplar ve Farisiler de bundan nasibini alıyor. İki örgüt de girdikleri yerleri kırıp geçiriyorlar. Bu cehennemde özellikle bölgenin aydın/eğitimli insanlarının hayatta kalması pek mümkün görünmüyor. Savaşı hangi taraf kazanırsa kazansın, yaşanacak yıkım bölgeyi en az bir 50 sene geriye götürecek. Aydın kesimin yokluğunda veya vandalların hakimiyetinde kurulacak bir yapının bir bomba atımlık ömrü olacak. Savaşın asıl galibi, taraflara gaz verip ortalığı cehenneme çeviren ve en sonunda arabulucu/kurtarıcı olarak ortaya çıkıp bölgeye girecek bir komşu ülke olacak. Farisiler durumun farkında, bölgeye özel eğitimli 500 asker göndermişler. Ne kadar özel eğitimli olurlarsa olsunlar yıkılan yıkıldı artık. Bölgenin aydın kesimi ağaçlarda sallanıyor. Eğitim deseniz iki paralık olmuş. Bölge, yıkımın doruk noktasında bir müdahil güce hazır olmalı. Kendi eğitim sistemini getirecek, kendi yapısını oturtacak ve bölgede uzun süre kalacak, insanlara kendini "Kurtarıcı" olarak lanse edecek bir güç. İnsanlar, olayların arkasında kimin olduğunu sorgulamadan, canlarını kurtarmanın mutluluğuyla bu yeni güce sarılacaklar.

    YanıtlaSil
  3. Yorum için teşekkür ederim :)
    Gördüğüm aile, bulunduğu semtten ötürü yabancıydı diyebilirim, yani bu görü Türkiye ile doğrudan değil dolaylı olarak ilgili. Papağan meselesi benim de aklımı karıştırdı ama "gördüğünü tekrarla" gibi bir mantık uygulanabilir.

    YanıtlaSil