18 Mayıs 2014 Pazar

Mavi Lotus / Bir Kurban Efsanesi



Mavi Lotus

Ayodha Kralı Ambarisha, Güneşin oğlu kutsal Vaivasvata Manu tarafından kurulan şehrinde hüküm süreli beri asırlar asırları kovalamıştı. Kral bir Suryavansi idi ve kendisini Rig Veda'nın en büyük, en güçlü tanrısı Varuna'nın sadık bir hizmetkarı kabul ediyordu. Ama tanrı, kullarının erkek mirasçısı olmasını reddetmişti ve bu da kralı üzmekteydi.

"Yazık! Tanrı, kanımdan olan mirasçıları reddediyorsa, yeryüzündeki en yüce kral olmamın yararı nedir?"
Kral işte böyle hayıflanırken, aile rahibi ona bir konuda vaat vermesi fikrini telkin etmektedir. Eğer tanrı iki veya daha çok oğul verirse, kral, ilk doğmuş olanı ergenliğe ulaştığında halka açık törenle Ona kurban etmek için söz verecektir.
Bu tütsülenmiş et sungusu vaadinden - Büyük tanrılara hoş gelen kokusu yüzünden- etkilenen Varuna Kral'ın vaadini kabul eder ve Ambarisha peş peşe birçok oğul sahibi olur. O anki durumda tahtın mirasçısı olan en büyük oğla Rohita (kızıl) adı verilir ve Tanrının bahşettiği anlamına gelen Devarata soyadını alır. Devarata büyür ve gerçek bir Rüyalar Prensi olur ancak efsaneye inanacak olursak, güzel olduğu kadar bencil ve düzenbazdır da. (Blavatska

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder